Activiteiten de Ruitersmolen

De Ruitersmolen is een aantal dagen in de week open voor publiek, de molen en papiermuseum zijn dan te bezichtigen, op aanvraag worden voor groepen papierschep demonstraties gegeven, er is uitleg over de Industriƫle Papiergeschiedenis van Apeldoorn. De Watermolen wordt met regelmaat in werking gezet voor toeristen, personeelsverenigingen, families en andere belangstellenden. Er wordt geen entree geheven.
Tijdens rondleidingen in en om de molen wordt aandacht besteed aan het ontstaan van Beken en Sprengen op de Veluwe, de cultuurhistorische en ecologische waarden van het gebied. Tijdens een wandeling langs de ‘Oude Beek ‘ met al zijn landschapselementen wordt uitleg gegeven over het altijd stromende water waardoor in de middeleeuwen hier op deze plek papier gemaakt is.

 

Open monumentendag zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 Industrieel erfgoed. De 30ste editie staat in het teken van iconen en symbolen.

Educatie: Scholen uit de regio komen de Ruitersmolen bezoeken (onderbouw en bovenbouw) de Molenaar verzorgt rondleidingen, Papierschep demonstraties en geeft een uiteenzetting over de IndustriĆ«le Papiergeschiedenis van Apeldoorn en omgeving. Tijdens de wandeling langs de ‘ Oude Beek ‘ komen ontstaansgeschiedenis van Beken en Sprengen en het economisch gebruik aan bod. Ook dit jaar komen Russische kinderen (Lyceum St. Petersburg) op bezoek om de Watermolen te bezichtigen.

De Ruitersmolen is een pleisterplaats voor toeristen, fietsers en wandelaars, tevens startpunt voor allerlei tochten, zoals het bekende ‘ Ommetje ‘ van het IVN. Er is een gratis oplaadpunt voor elektrische fietsen. Voor kinderen is een natuurlijke speeltuinparcours aangelegd.

De Ruitersmolen biedt de mogelijkheid om lezingen, exposities, afstudeerprojecten, workshops en trainingen te organiseren.

Tot 2015 heeft de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) een historisch rondje gereden met de stoomtrein en een antieke bus die langs een aantal museums in en om Beekbergen ging waaronder de Ruitersmolen. Zes weken lang, drie dagen in de week.